söndag 1 februari 2009

Gran Canaria

Gran Canaria är den tredje största ön av de tretton öarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna i Atlanten. Det är en vulkanö och arkipelag och ligger 190 kilometer från Afrikas nordvästra kust.
Ön befolkades ursprungligen av guancher från 3000 f.Kr. men den erövrades av Spanien på 1500-talet. Guancherna delade ön i två stammar där huvudstäderna var Telde och Gáldar.
Guancherna kallade ön för Tamarán. I Plinius den äldres texter som beskriver Juba II:s expeditioner nämnde det romerska imperiets marionett i Mauretanien öarna vid namnet Canaria.
Det ansågs under en lång tid att namnet kom av hundar på ön eller hundar som nämndes i Plinius skrifter. Senare studier har dock visat att toponymen ligger i antroponymen canarii, en nordafrikansk berbisk stam som även den nämns i Plinius böcker. Namnet Canaria som senare kom att omfatta hela arkipelagen blev benämningen på ön. Tillnamnet Gran är relativt nytt.
Gran Canarias landyta är 1530 kvadratkilometer och öns högsta topp, Pico de Las Nieves, ligger på 1949 meters höjd. Ön är cirkelformad och dess diameter är 50 kilometer.
Gran Canaria har 802.247 invånare (2004) varav ungefär 370.000 i öns huvudstad Las Palmas. Las Palmas är även huvudstad i provinsen Las Palmas och i den autonoma regionen Kanarieöarna.
Varje år besöks ön av 2,2 miljoner turister, varav ett stort antal besöker den södra delen.
De största exportprodukterna är bananer och tomater.
De flesta historiska monument är från tiden före ön erövrades även om en del justeringar har gjorts av lokalbefolkningen för att bevara dessa. Bland monumenten finns bland annat grottmålningarna i Gáldar och Valerónklostret i Santa María de Guía.

3 kommentarer:

  1. Bloggstiltje?

    jojo...;-)

    Låter som du har det skönt i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Åh, så härligt att få vara i värmen. Är lite avvis ;-) Njut massor!

    SvaraRadera
  3. Visst det var härligt. Snart är det varmt här också.

    SvaraRadera