fredag 16 januari 2009

Julen 47

Anni stod vid vedspisen och la in dom sista pinnarna för att hålla elden igång. Hon, Mutter, Erna och Anita hade nyligen fått lämna lägret där dom bodde sedan dom som flyktingar kom till Köningsbrunn. Dom hade blivit anvisat ett litet rum hos en bonde mitt i orten. Hon hoppades att Mutter, som var ute i skogen för att plocka ihop lite ved , skulle komma hem snart innan elden slocknade. Det skulle på en gång bli kallt i rummet. Anita som var 10 månader låg nerbäddat och sov sin middagslur. Anni tittade på schänken och dom få matvaror som låg där. Där stod mjölkkannan som Mutter hade med sig igår från sitt arbete. Hon fick arbeta hos en bonde i närheten och för en dags jobb fick hon en kanna mjölk. Där låg en limpa bröd som dom hade hämtat ut på sina brödkuponger dagen innan. Tilldelningen var en halv brödlimpa per person och vecka. Två ägg som dom hade sparat sedan några dagar. Erna hade fått dom i lön efter att hon mjölkade deras husbondes kor i veckan. Hon hade blivit lovat lite smör och en bit fläsk och lite mjöl ifall hon mjölkade sagda kor på morgonen från idag julafton till nyårdagen och mockade rent i stallet efteråt. Hon skulle komma hem när som helst. Ikväll skulle det bli fest för hon hade träffat på en kille i Pfaffenhofen, en liten ort i närheten som hade lovat att komma till kvällen med något gott till Anita ifall han fick fira jul med dom. Hon hade varit med Erna på ett ställe där några ungomar ordnade med dans i en tom lada. Det var kallt men man kunde hålla sig varm med dansen. Hon och Erna hade hört talas om stället och för några månader sedan hade dom varit där för första gången. Det tog två timmar att gå i raskt takt men dom hade sjungit hela vägen och haft roligt. Dom var ett femtontal ungdomar från Königsbrunn som hade gett sig iväg dit. Hon hade träffat på Otto redan första kvällen. En stilig, lång och mörkhårig kille som arbetade i köket hos amerikanerna som hade occuperat ett bostadsområde och höll på att bygga om det till en kasern. Han hade fri mat där och lovade att lägga undan lite till i kväll. Hon hörde röster utanför och efter ett tag kom Erna och Mutter hem.
Dom försökte hela eftermiddagen att få det lite festligt hemma vilket naturligtvis var helt omöjligt men igenom att sjunga fick dom upp stämmningen i alla fall.
När Otto, som hade fått lift med en militärlastbil, knackade på kände dom sig redan upprymda. Han hade med sig några äpplen, en liten påse potatis och Hering, ett slags inlagt fisk. Till Anita hade han en bit choklad. Det var något som hon aldrig hade sett. Hon var väldigt skeptiskt och vägrade först att smaka men efter ett tag tog myfikenheten över och hon var helt salig. Hon kröp upp i Ottos knä och ville inte därifrån på hela kvällen.
Deras julbord bestod av:
Fläskpannkaka (ytterst lite fläsk, mjölken utblandat med vatten)
En potatis var och en tredjedel av fisken.
Bröd med antydan av smör.
ett halvt äpple var.
Mjölk
Det var varmt i rummet och utanför hade det börjat snöa.
Anni, Erna och Mutter var överens att det var den lyxigaste julen sedan många år.
>
>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar