måndag 12 januari 2009

Herbert och Irene

Herberts familj kom ursprungligen från ungern men var sedan några generationer bosatta i Bayern. Herbert hade en något år äldre bror och hans föräldrar, framförallt faden, var till åren kommen när barnen föddes.
Herberts far var konstnär och försöjde sig med att måla portätt. I sin undom var han tydligen berömd och väldigt efterfrågat av adeln som fortfarande fanns i tyskland i hans ungdom. Han var specialserat på stora porträtt.
När Herbert slutade grundskolan blev han direkt inkallat till flygvapnet och fick en snabbutbildning som pilot på stritsflygplan.
Efter kriget var han tvungen att sätta sig på skolbänken för att få ett yrke. Han läste till maskiningenjör och fick efter några år arbete på ett väveri i augsburg.
Under tiden han läste hyrde han ett rum hos en änka med fyra barn som hette Irene.
Barnen bodde inte hemma utan hos släktingar. Irene kunde inte arbeta för hon drabbades tidsvis av depressioner efter ett trauma några år tidigare. Hon försöjde sig på en liten änkepension och genom att hyra ut rum i sitt hus. Man kan säga ett litet pensionat eftersom maten ingick i hyran.
Irene och Herbert kom varandra nära eftersom han också led av psykiska sviter från kriget. Efter ett år gifte dom sig och försökte få barn. Efter några år gav dom upp till Herberts stora sorg eftersom han som alla män den tiden gärna ville ha en son.
Som alla människor som tillbringade sin ungdom i umbäranden under kriget var nöjeslivet med dans en stor del av deras liv nu i slutet på 40 talet och början på 50 talet.
Lördagarna var alltid vigt till besök på danslokal.
Herbert hade fått en god vän i Otto en arbetskamrat från fabriken där han prakticerade under sina studier. Otto var gift med Anni som var en glad och mycket vacker kvinna som bara njöt av friheten. Hon hade en underbar röst och bara älskade att dansa.
Otto brukade mest sitta med sina Öl och Irene stannade ofta hemma för hon mådde inte så bra.
Herbert och Anni brukade ha jätteroligt på lördagarna.
Varken Herbert eller Anni drack alkohol. Ingen av dom var medveten nykterist utan dom tyckte helt enkelt inte om det.
>
>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar