söndag 18 januari 2009

Ausburg


Ett flertal praktfulla byggnader präglar den historiska gamla stadskärnan - Elias Holls Renässansrådhus med den ˝gyllene salen˝ och Perlachtornet, Fuggerei och domkyrkan med profetfönstren från 1100-talet såväl som de två St. Ulrichskyrkorna och kyrkan St. Anna.
Rådhusplats och renässanshus med gyllene sal.Rådhusplatsen i centrum av den gamla staden domineras av rådhusets mäktiga byggnad. Detta är den mest betydelsefulla profana byggnaden norr om alperna och den uppfördes under den rika augsburgska blomstringsperioden. Rådhuset flankeras av det nästan 89 meter höga Perlachtornet, från vilket man har en underbar utsikt. Inuti rådhuset kan man besöka den "gyllene salen". Ett annat kännetecken i Augsburg är Augustusbrunnen, den äldsta av de tre praktfulla renässansbrunnarna i staden.
På Fuggernas spår – Fuggerei och FuggereimuseumFuggerei är världens äldsta sociala bostadsbygge, det byggdes 1516 av familjen Fugger för borgare som hade blivit utblottade utan egen skuld. Årshyran är än idag en Rheinischer Gulden (omkring 0,88 €). En stor stentavla påminner om Wolfgang Amadeus Mozarts gammelfarfar som bodde här för 300 år sedan. Fuggereimuséet är beläget i ett av dessa hus och illustrerar det dåtida livet.

Domkyrkan ”Mariä Heimsuchung" - "Mariä hemsökelse"Bronsdörrarna (från ca.1356) består av 35 relieftavlor med scener ur det Gamla Testamentet. De kan numera beskådas på det näraliggande Diözesanmuseum. Listan över konstnärer som har varit verksamma i Augsburgs domkyrka kan göras lika lång som kyrkohistorien (800 till 1300-talet). Domkyrkans äldsta del utgörs av kryptan från 900-talet. Kyrkan är utsmyckad med fresker från romansk och gotisk tid och de vackra valvmålningarna och de fyra tavelbilderna är gjorda av Hans Holbein d.ä. Fönstrena med bilder av profeterna är mycket berömda och räknas till Tysklands äldsta glasmålningar (de härstammar troligen från 1100-talets mitt).
Romerska museet i AugsburgDet Romerska museet i Augsburg är sedan 1966 beläget i den tvåskeppade kyrkohallen som hörde till det dominikanklostret St. Magdalena. Här finns minnesmärken och fynd från den dåtida provinshuvudstaden Augusta Vindelicum med omgivning alltifrån förhistorisk tid till den förkristliga tiden och medeltiden. Till utställningsföremålen hör prästvigningsföremål i brons, guldbägare från bronstiden, gravfynd från en av de äldsta vagnsgravarna i Mellaneuropa från Hallstatt-tiden samt en stor samling med stentavlor som föreställer vardagslivet under romartiden.
Kanotåkning eller rafting i Augsburgs iskanal.Augsburgs iskanal var kanot-slalomsträckan vid de olympiska sommarspelen i München 1972. Numera är iskanalen den enda konstgjorda vildvattensträckan i Tyskland. Sträckans vattenhydrauliska formationer har gett upphov till välkända passager som "tvättmaskinen". Fri från vassa klippkanter och klyftor är iskanalen antagligen världens säkraste vildvattensträcka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar