tisdag 30 december 2008

Ösmo kyrka




Här tillbringade jag julottan iår och jag kommer också att inleda det nya året i denna lilla underbara gamla kyrka.




Ösmo kyrka i Södermanland
Ösmo kyrka ligger c:a 50 km från Stockholm inte långt från Nynäshamn. Den byggdes i början av 1100-talet, utvidgades under 1400-talet och försågs med valv. Valven försågs med målningar och på en av korpelarna finns namnet Petr eller Peter. Tidigare forskning har tolkat det som att kyrkan skulle varit målad av en Peter som också skulle ha varit lärmästare till Albertus Pictor och han skulle också ha målat kyrkorna i Torshälla och Lid. Anna Nilsén har i sin doktorsavhandling tolkat ett fragmentarisk skriftband i Lids kyrka till "misereri mei alberti pictoris huius eclesie" översatt: hav förbarmande med mig albert som målat denna kyrka. Därmed faller Lids kyrka bort som målad av Peter. Pia Melin kommer till samma resultat i sin avhandling. Teorin om Peter som målare kan därmed sägas vara avskriven och Ösmo kykra är med all sannolikhet ett verk av Albertus Pictor


Sveriges första kvinnliga spion hette Brita Olofsdotter Tott och hade danskt påbrå. Maken hennes var rådsherre hos kungen och Brita rapporterade regelbundet till dansken om den svenska kungens planer. Hon ertappades med att smyga till danska fartyg som låg förtöjda utanför och dömdes följdriktigt till – döden.
Precis som nutida ädlingar så undgick hon verkställighet av straffet. Det sägs att hon bekostade väggmålningarna i Ösmo kyrka som tack för att hon fick behålla huvudet, själv har jag inte kollat originalhandlingarna men det verkar troligt.



2 kommentarer:

  1. Hej, Minngor!
    Fin kyrka! En sån skulle man få sjunga i nån gång.
    Hälningar GitarrGöran

    SvaraRadera
  2. Hej,Välkommen Göran. Dom har en fin kör men ingen snygg tenor,*S*

    SvaraRadera