fredag 23 januari 2009

Hov





Mitt torp ligger i Hovs församling precis i en rektangel av fyra historiska kyrkor. Hovs kyrka-Bjälbo kyrka-Orlunda kyrka-Strå kyrka.


>

>
Hov
Själva namnet Hov markerar en förkristen kultplats, och där finns den stora Hovgården som var en del av Uppsala Öd, dvs egendomar avdelade för underhållet av den förkristna kulten vid Gamla Uppsala.Efter kristnandet kom dessa gårdar att ingå i det kungliga apanaget som kungsgårdar.
Relief av lejon i Hovs kyrka.
I Hov finns landets största samling av fragment från Eskilstunakistor .Man har beräknat att det måste ha funnits ca 40 Eskilstunakistor vid Hovs kyrka, vilket visar att Hov var en central plats i det tidigmedeltida Sverige. På flera av dem kan man läsa namnen både på den som ristade och på den döde, där träder bygdens stormän och förnäma kvinnor fram i sin höga status. Kistfynden förvaras nu i ett ”museum” i kyrkans tornkammare.
Den nuvarande kyrkan är från 1200-talet och den är den andra på platsen. Den allra första, samtidig med Eskilstunakistorna, var sannolikt av trä, men den har inte kunnat lokaliseras. Den följande, av sten, är delvis inbyggd i dagens kyrka.
Hovs kyrkas äldsta inventarium är en ekskulptur i relief som föreställer ett lejon. Troligen har den suttit som sidostycke på en kungsstol från 1200-talet. Det finns spår av västverk och läktaranordning in mot kyrkan vilket är ett säkert tecken på kunglig anknytning. Egentligen är det svårt att förstå varför den första stenkyrkan i Hov ersattes av den nuvarande. Det var inte någon större skillnad i storlek mellan de två, och den äldre kyrkan har, såvitt man kunnat finna, varit ”finare”, med bättre huggen byggsten och mera utarbetade omfattningar.
Under biskop Adalvard d.ä. hörde Östergötland (enligt Adam av Bremen) till Skara stift. Sedan följde en hednisk reaktion på 1070-talet och reorganisation som eget stift 1080-1120 med biskopssäte i Linköping.
Hovs äldsta stenkyrka anknyter till västgötsk arkitektur, vilket kan betyda att en av de västgötska kungaätterna haft den som fotfäste på östra sidan Vättern, och gjort den till en central plats för missionen i Östergötland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar